Koszyk
telefon wpadajacy do ustepu

9 najlepszych sposobów na zwiększenie motywacji

Jak zwiększyć motywację… to problem, który gryzie większość osób chcących zmienić coś w swoim życiu.

Zacznijmy jednak od początku.

Motywacja – czym właściwie jest?

Moimi słowami to:

Powód zrobienia CZEGOŚ

  • Chcę schudnąć – bo wejście po schodach jest męczące i bolą mnie nogi.
  • Oszczędzam co miesiąc X zł – bo chcę jechać za rok na wakacje marzeń.
  • Telefon wpadł mi do ubikacji- wyciągasz go, bo chcesz aby przeżył.
  • Chcę wyrzeźbić sylwetkę – aby czuć się pewniej siebie.
biały telefon wpada do ubikacji

Wyłącz wszystko co Cię rozprasza bo to co teraz napiszę jest szalenie ważne!

Motywacja musi być na tyle silna abyś mógł pokonać różne przeciwności i wymówki.
Obrazek doskonale eto ilustruje.

Teraz konkretnie! Podam Ci i krótko opiszę listę rzeczy, które mocno wpłyną na zwiększenie Twojej motywacji.

grupa bliskich znajomych- z kim przystajesz takim się stajesz.

1. Otoczenie – “Z kim przystajesz, takim się stajesz”

Na pewno znasz to powiedzenie, ale czy zastanawiałeś się nad jego znaczeniem?

Jeśli paczka Twoich najlepszych kumpli imprezuje cały weekend, prawdopodobnie bawisz się z nimi.
Jeśli zaczną trenować – Ty prawdopodobnie zaczniesz razem z nimi. Niestety gdy przestaną, najprawdopodobniej Ty również to zrobisz.

Rozwiązanie – moim zdaniem najlepiej będzie poznać kilka osób trenujących na wyższym poziomie.
Wtedy będzie Ci głupio powiedzieć, że w tym tygodniu ćwiczyłeś tylko 2 razy.😊

2. Media społecznościowe

Fajnie widzieć jak znajomi podróżują i imprezują, ale czy dużo z nich pokazuje jak trenuje?
Jednym z prostszych sposobów na zwiększenie motywacji jest zaobserwowanie kilku profili osób trenujących.

Rozwiązanie – Wpadnij koniecznie na Instagram veeles_com oraz janek.g

Leniwy dzień - facet leży na gałęzi drzewa

3. Dziś trening – ALE…

Jeśli Ci się bardzo nie chce, a wiesz, że powinieneś właśnie iść zrobić trening, to jest na to pewien sposób.

Rozwiązanie – obejrzyj filmik motywacyjny np. z Zyzz i zanim zaczniesz szukać kolejnej wymówki szybko wstań i idź!

radosny mężczyzna w czerwonym swetrze

4. Silny kopniak – duża dawka emocji

Mogą to być pozytywne uczucia jak euforia, albo negatywne jak zdenerwowanie – ja im pokażę!
Emocje to silny bodziec do rozpoczęcia działania.

Wizja spaceru po plaży w świetnej formie i wzrok wszystkich ludzi dookoła wpatrujących się w Ciebie z podziwem… tak, ot musi być świetne uczucie😎

Rozwiązanie – wyobraź sobie efekt jaki osiągniesz i jego skutki.

małymi krokami do sukcesu

5. Małe kroki

Jeśli w tym momencie jesteś w stanie zrobić 5 pompek, to lepiej aby celem nie było 100.
Widząc tak bardzo odległy cel najprawdopodobniej stracisz motywację.

Rozwiązanie – ustalaj sobie mniejsze cele, 10 pompek, 20, 50 a później dasz sobie radę.

prezent ze wstążką - nagradzaj sięe

6. Nagradzaj się

To jeden z najskuteczniejszych sposobów na zwiększenie motywacji.
Po każdym mniejszym kroku na pewno będziesz z siebie zadowolony, jednak dodatkowa nagroda adekwatna do osiągniętego poziomu na pewno pomoże Ci w dalszym działaniu.

Rozwiązanie – jeśli schudłeś już X kg, pozwól sobie na pizzę czy batona. Po ciężkim miesiącu treningów zapisz się na masaż i zrelaksuj się – NALEŻAŁO Ci się!

7. Podkręć muzykę

Muzyka ma bardzo silny wpływ na nasze emocje, to o czym myślimy i jak coś postrzegamy.
Wyobraź sobie groźnego, głodnego rekina, który goni człowieka a w tle leci kołysanka.
Tak, moim zdaniem również ten rekin chce mu opowiedzieć bajkę na dobranoc…

Rozwiązanie – podczas treningu włącz muzykę, która dodaje Ci mocy do działania – najprawdopodobniej będzie to jakaś muzyka klubowa, a może jakiś rock, lub metal?

droga prowadząca  w góry - spróbuj czegoś nowego

8. Spróbuj czegoś nowego

My jako ludzie uwielbiamy nowości, zmiany, gdy coś się dzieje.
Wykorzystaj tą wiedzę i zastosuj poniższe rozwiązanie.

Rozwiązanie – dodaj nowe ćwiczenie do treningu, lub zmień kolejność wykonywanych ćwiczeń.

9. Inwestycja w siebie

Można to połączyć z krokami – 6 nagradzaj się i 8 Spróbuj czegoś nowego

Kupując nową bluzkę, profesjonalną dietę, buty, kolejny sprzęt sportowy, jest to nowość, o której wspominałem w poprzednim punkcie. Dodatkowo wydając pieniądze nie pozwolisz aby się zmarnowały.

Rozwiązanie – Zainwestuj w MonkeyBar – to wielofunkcyjny drążek z mnóstwem możliwości, który długo będzie Cię zaskakiwał.

Podsumowanie

Jak z pewnością zauważyłeś, większość tych metod na zwiększenie motywacji możesz ze sobą połączyć, a dzięki temu uzyskasz jeszcze lepsze efekty.

Z czasem stanie się to Twoją rutyną do której nie potrzebujesz motywacji, tak jak do mycia zębów 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Darmowa dostawa

Dla wszystkich zamówień powyżej 250zł

Łatwe zwroty

Masz zawsze 14 dni na zwrot

Gwarancja jakości

Wszystkie produkty podlegają gwarancji

Bezpieczne płatności

BLIK / MasterCard / Visa / Szybki przelew / Przelew tradycyjny